Sağlığımız hepimiz için çok önemli.
Sofralarımıza  giren ürünlerin mazisini, hangi ortamlardan geldiğini sorgulamamız ve bilmemiz en doğal hakkımızdır.
Doktorların sağlımız için üstüne basa basa vurguladıkları temel gıdalarımız'dan keçi sütünü  organik keçi sütü üreten modern bir çiftliği
‘’ MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ ‘’ ni  tanıyarak, bu yönde en çok yöneltilen soruları sizler adına sorarak cevaplarını bu bültende paylaşıyoruz.
Umarız faydalı olur. AFİYET SÜT OLSUN

Organik keçi sütü ve süt ürünlerinde Türkiye’de TEK üreticiyiz.

 
‘’ MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ ‘’ nin hikayesi nerede ve nasıl başladı ?
 2007 yılında Gökçeada’da başıboş hayvancılık yerine ahırda süt keçisi yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla, sosyal sorumluluk örnek pilot projesi olarak başlatılmıştır.
Türkiye’ nin ilk kontrollü ve modern organik Saanen ırkı keçi işletmesi, organik hayvancılık yönetmenliğine uygun olarak 45 dönüm çiftlik arazisi üzerinde Gökçeada Uğurlu Köyün'de  MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ adı verilerek  kurulmuştur.
Fibl/ Eto tarafından 2013 yılında ‘’ Best Practice – Demonstrative Farm / En İyi Organik Çiftlik Projesi  ‘’olarak ödüllendirilmiştir ve de hakkıyla  layık olmak adına gerekliliklerini sürdürmektedir.
 
Neden Gökçeada ?
 Lojistik anlamında çok zorlayıcı şartları olmasına karşın, Gökçeada,  ada olmanın avantajı ile kirlenmemiş topraklarının varlığı ile sürdürülebilir organik projelerin korunup çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen  organik yöntemlerin yaygınlaştığı da nadir bir bölgedir. Sanayinin uzağındaki çevre kirliliğinden asla şüphe duyulmayacak bu adada bu yüzden Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  organik üretimleri desteklemektedir.
 
Keçiler adı gibi mutlu mu ? Açık alanları var mı ? Meralara yayılabiliyorlar mı ? Nasıl besleniyorlar ?
 Gökçeada’da Uğurlu Köyü’nde 1000 baş sağmal sürü kapasiteli  MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ Türkiye’ nin ilk ve hala tekliğini muhafaza eden,  uluslararası  Imo/ Ecocert sertifikalı, saf Saanen keçi ırkı organik keçi çiftliğinde adanın organik yapısına uygun olarak, yarı açık barınaklarda ve kontrollü otlanma sahalarında özel organik rasyo ile beslenmeleri ile keçilerin refahı her zaman ön plandadır.
Tamamen organik yemlerle beslenen, genetik yapısı değiştirilmemiş, çevreye ve iklim koşullarına uygun keçilerden bir sürümüz var. Kapalı alanlarının yanı sıra, önlerinde istedikleri zaman çıktıkları oynadıkları padok denilen geniş açık hava gezinti alanları mevcuttur.
Bu yarı açık keçi barınağının kapalı ve açık alanlarının  yanı sıra,  kendimizin ektiği keçilerin yayıldıkları  100 dönümlük mera arazisi ile ‘’ Organik  Mutlu Keçiler Çiftliği ‘’ organik keçileri, adına layık bir refahı sürmekteler.
 
‘’MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ ‘’ uluslararası geçerlilikte, organik tohum sertifikalı, buğday, arpa, mısır, yonca, trikale tohumlarının  ekildiği Gökçeada ve Gelibolu arazilerimizde, organik tarım yönetmenliğince, yaklaşık toplam 340 dönüm arazi üzerinde organik sözleşmeli çiftçilerle tarım yapılarak keçilerin yem ihtiyacı karşılanmaktadır.
Organik olarak yetiştirdiğimiz keçilerimizde tekeye verme dediğimiz tabi yolla tohumlanma esastır. Embriyo transferi yapılamaz. 8 ayını bitiren oğlaklar artık izdivaç çağına gelmiştir. Ve 5 ayın sonrasında minik oğlağı veya ihtimal ikizlerini emzirebilir. Yavruların bağışıklık sistemi için anneleri yavruları üç ay besler.
Özellikle ocak, şubat ve mart ayları doğumlarının yoğunlaştığı aylardır. Sütleri öncelikle yavrularının hakkı olduğu için bu aylarda üretim kapasitesinde azalma olur. Çünkü biz sadece kendi keçilerimizin sütünü kazana koyarız, dışarıdan süt toplamayız.


Keçilerimizin yaşam haklarına saygı göstererek optimum verim ve kaliteye ulaşmak için sürdürülebilen kırsal kalkınmayı öncelikle amaçlıyoruz.
 
Meralarınız da kimyasal gübre kullanıyor musunuz?
Hayır, kimyasal gübrenin organik tarımda asla yeri olmaz. Biz Gökçeada’da kendi ektiğimiz mera alanlarımızda kendi barınaklarımız'daki ahır gübresi kullanmaktayız. Hayvanlar yedikleri yemlerin ancak % 45 inden yararlanabilirler. Yemlerindeki bitki besin maddelerinin yarısından fazlasını dışkıdır. Bu dışkıları içerdikleri zengin besin maddelerinden dolayı meralar için çok çok yararlı gübreler olarak kullanıyoruz. Etrafı kafes tellerle çevrili mera alanlarında, keçiler yıl boyu otlamaktadır.
Mera sahalarımızda, büyümenin kontrolünde rol alan hormonlar, mineral gübre olarak adlandırılan suni gübreler ve pestisitler  kullanmamaktayız. Münavebeli değişik ürünler ekiyoruz ve keçi çiftliğimizden sağladığımız tabii gübreleri  serpiyoruz.


Organik keçileriniz ile gönül bağı kuruyor musunuz ? Nasıl çağırıyorsunuz ?
Keçilerimiz bembeyaz ve muhteşem meraklı ve sevecenler. Sahiplenme duyguları müthiş. Mesela sağımlarını yapan hanımlarımızın seslerine çok aşinalar ve tanırlar ve ararlar onları. Bu aşinalık onları strese sokmaz, rahatlatır. Bu yüzden yıllardan beri birlikte oldukları bakıcı annelerini  ( Ayşe, Özlem, Meryem)  bir başka severler.  Ve ‘’ geh geh geh hadi benim beyaz  kızlarım memelerinizdeki sütleri döküverin  bakim’’ diyen bakıcı ablalarına gönüllüce cevap verirler.
Çiftlikte her doğan oğlak sevinçle karşılanır ve çiftlik çalışanlarımız tarafından karekterleri ile tek tek tanınırlar. Zaman zaman isim verilse de biz onları küpe numaraları ile tanırız.
Gökçeada Tarım İlçe Müdürlüğü TR17 ile başlayan 9 haneli numaraları kulaklarına küpelendirir. Dişiler pembe, erkekler mavi küpelidir.
Tüm etiketlerimiz de kullandığımız beyaz keçimiz bizim sevgiyle hatırladığımız çiftliğimizin ilk keçisidir.
 
‘’MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ ‘’ keçilerinin organik sütleri nerede nasıl işleniyor ? Sizi diğerlerinden ayıran öne çıkan farkınız nedir ?
Sağılan organik sütler, Uğurlu köyündeki çiftliğimizden toplanarak, 4 km mesafedeki  Şirinköy’ deki süt işleme tesisimize, mandıramıza  götürülerek hepsi organik olan, günlük pastörize süt, ayran, kefir, yoğurt ,lor, tereyağı, kaymak ve peynir türleri  ( klasik peynir, geleneksel sepet peyniri, kekikli sepet peyniri, çörek otlu sepet peyniri,  köy tipi taze peynir, kaşar peyniri, eski kaşar peyniri, dil peyniri, örgü  peyniri ) olarak çeşitlendirilir.
Süt, ayran, kefir, yoğurt, klasik peynir, lor, tereyağı, kaymak ve geleneksel peynirlerde tamamen % 100 oranında keçi sütü bulunmaktadır. İnek sütüne alerjisi olanlar için bu % 100 organik keçi sütü içeriği çok önemlidir.
Kaşar peyniri grubumuzda ise ( eski kaşar, taze kaşar, örgü, dil peyniri ) % 80 organik keçi sütü, % 20 organik inek sütü kullanılmaktadır. Bu oranda keçi peyniri damak tadına  uzak duranlar için daha yumuşak bir alternatif seçenektir.
Bizim  emsallerimiz'den farkımız üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetlerin aynı gruba bağlı şirketlerimiz tarafından gerçekleştirilmiş olmamızdır. Daha açmamız gerekirse ;
Grubumuza bağlı şirketlerimiz ile organik hayvancılık ( İMBROZ ), üretim (EKOZEY ) ve pazarlama ( TEMARI ) faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz.
GÖKÇEADA MUTLU KEÇİLER ÇİFTLİĞİ ’mizde üretilen organik sütümüz ve Gökçeada’daki EKOZEY mandıra tesislerimizde  işlenen peynir çeşitlerimiz,  Saklı Cennet markası ile TEMARI GIDA A.Ş tarafından tüketicilerimizin beğenisine sunulmaktadır.
Emsallerimizden ayrıcalığımız ; hammaddeden son ürüne kadar üreten ( İMBROZ ), işleyen ( EKOZEY ), pazarlayan ( TEMARI) zinciri olmamızdır.


Keçi sütünün yararları saymakla bitmez ama ?
Keçi sütü, özellikle inek sütüne alerjisi ve sindirim problemi olan kişiler tarafından tercih edilen doğal bir kaynaktır.
Keçi sütü teknolojik açıdan inek, koyun gibi diğer geviş getiren hayvanlara göre daha çabuk pıhtılaşmaktadır. Bu nedenle keçi sütünden üretilen ürünlerin sindirimi daha kolay olabilmektedir.
Ayrıcalıklı bir süt olan keçi sütünün bileşim zenginliği ve beslenmeye yönelik faydalarını kaynaklardan öğrenebiliriz. Sahamız tıp olmadığı için sağlığımıza olan faydalarını da burada alıntılar yaparak aktarmak yerine,  gerekli kanallardan bilgiye ulaşılmasının daha doğru olduğu görüşündeyiz.
Keçi sütünün anne sütüne yakınlığı özellikle protein yapısından ve yağ moleküllerinin daha küçük olmasından kaynaklanmaktadır.
Keçi sütünün ana proteini kazeindir. Keçi sütünün kazein oranı inek sütüne oranla daha düşük ve küçük partiküler yapıya sahiptir. Küçük partiküler yapıya sahip olması da keçi sütünün sindirilebilme kabiliyetini artırır. Bu yüzden bebeklerin de içimine uygundur.
Keçi sütünün anne sütüne benzemesi, su oranı, serum proteinlerinin fazla olması, beta kazein miktarı ve mineral maddece biraz daha zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Peynir yapımında ne kullanıyorsunuz ?

 Şirden mayası kullanıyoruz.

Doktorların sıkça önerdiği şirden ve mayası  nedir ?
Şirden geviş getiren hayvanlarda, çiğnenmiş besinin bir kez daha mide sularıyla sindirildiği, dört bölümlü midenin dördüncü bölümüdür. Şirden organı hacim bakımından işkembe ile kırkbayır arasındadır. Geviş getiren hayvanlarda gelişip büyüyen ilk mide burasıdır. Geviş getirme daha yokken, yani hayvan süt emerken yalnız bu mide vardır. Bu mide, mide suyu ile ıslanır, bu durum maya için gerekli olan pepsinlerin oluşmasını sağlar.  (Pepsin, mide mukozasının salgıladığı albüminli besinleri peptona çeviren enzimdir).
Mayanın özü sütü pıhtılaştıran enzim olan kimozindir. Peynir deyince akla gelen terimlerin başında peynir mayası gelmektedir. Maya olmadan peynir, yoğurt, kefir, ayran yapılamaz. Mayanın yabancı terminolojide adı ‘’ rennet ‘’ dir. Teknik olarak fermantasyon da denilen mayalama işlemi başlı başına mikrobiyolojik ve kimyasal bir olaydır.
Rennet memeli hayvanların, anne sütünü sindirim sistemine sokabilmeleri için midede doğal olarak salgıladıkları bir enzim bileşenidir.
Rennet; kimozin ve pepsin adı altında iki aktif bileşene sahip bir enzimdir. Sütün pıhtılaşması için spesifik olanı kimozin enzimidir ve doğal şirden mayasının temel bileşenidir.
 
İslam ülkesinde yaşıyoruz. Kullandığınız şirden mayalarında dinimize ters bir düşen bir uygulama var mıdır ?
Kullandığımız doğal şirden mayası ülkemiz mezbahalarında islami şartlara göre kesilmiş itinayla seçilen süt  kuzusu, süt oğlağı şirdenlerinden, proseslerle ekstrakte edilerek yani özel işlemlerle saflaştırılarak , dünya standartlarına göre gıda laboratuvarlarının denetimi altında hazırlanmaktadır.
Aktif enzimler; doğal kimozin ve oğlak pepsinidir. Tamamıyla naturel  şirdenlerden organik olarak hazırlanan peynir mayası, üretiminde asitborik, sitrik asit, timol, kültür, renklendirici, tatlandırıcı kullanılmamaktadır, ayrıca mikrobiyal kaynaklı pıhtılaştırıcı enzimleri de içermez.
Üretimimizde DOMUZ şirdeni ve pepsini kesinlikle KULLANILMAMAKTADIR.
Kullanılan peynir mayası Helal sertifikasına sahip olup, T.C Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının  izni ile üretilmiştir.

Gluten hassasiyeti olanlar kullanabilir mi ?
Emilimleri daha rahat olduğu için kullanılımı zaten bizzat doktorlar tavsiye ediyorlar.

Organik sütü ve organik süt ürünlerini diğer doğal süt ürünlerinden nasıl ayırabilirim ?
Bir kere muhakkak ambalajlı ürün olmalı. Etiketinin üzerinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının logosu ve denetleme yapan sertifikasyon kuruluşunun logosu bulunmalıdır. Çünkü bu logolar organik tarım esaslarına göre üretildiğinin ve denetlendiğinin mutlak ibareleridir, etikette gösterilmelidir.

Organik ürünleri doğal ürünlerden ayıran en büyük fark nedir ?
Organik ürünlerde sentetik kimyasal girdiler, GDO lu çoğaltım materyalleri  kullanılmaz ve bu durum üretimden taşımaya kadar her aşamasında kontrol edilerek belgelendirilir yani sertifikalandırılır.
Organik ürünler ‘’ organik tarım kanunu ve organik tarımın esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmeliği ‘’ uygun olarak yetiştirilir, ambalajlanır ve etiketli olarak satılır.

Organik keçi sütü ve ürünleri neden daha pahallıdır ?
Organik keçi ürünlerimiz, sadece çiftliğimizde doğan, büyüyen ve beslenen organik keçilerimizden temin edilmektedir. Kendi çiftliğimizin dışında keçi sütü toplamayız. Organik yem girdileri  en zorlayıcı maliyettir.  Organik yönetmeliğince çiftliğimizden tüketicilerimize  güvenilir ve kaliteli ürünler sunmak, bu yolda gerekli tedbirlerin alınması ve yürütülmesi, gıda güvenliğinin sağlanması için kontrollü ve sertifikalı denetim usul ve esasları  için ödenen bu kaçınılmaz yüksek maliyetlerin  neticesi  son tüketiciye biraz daha pahallı olarak yansımaktadır.

Saklı Cennet ve Mutlu Keçiler Çiftliği markalarınızda hangi sertifika kuruluşu ile çalışıyorsunuz ?
Biz uluslararası sertifikasyon firması olan IMO / ECOCERT   tarafından denetlenmekteyiz. Uluslararası denetim Türkiye dışında da güvenilirliği kabul gören bir denetimdir. Bu yönüyle sorgulanan ağır bir disiplini vardır. Aynı şekilde yeterliliği onaylanmış, akredite laboratuvarlarda uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre ürünlerimiz laboratuvar testlerine tabi tutulurlar. Bu da çok önemli kontrollere ve doğru  değerlendirilmiş raporlara  götürür ürünlerimizi.


ÖNEMLİ LÜTFEN OKUYUNUZ;
Sitemizde yer alan ürün içerik bilgileri sağlık sorunlarını düzeltmeye, yada yardımcı olmaya açısından herhangi bir tedavi, tanı amaçlı öneri niteliğini taşımamaktadır. 
Sağlık sorunlarınız için, bitkisel ve doğal ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan bilgi ve tavsiye almanız gerekmektedir. Bilhassa 6 yaş altı çocuklar, hamile, emziren bayanlar da bu konuda önem göstermeli ve doktor gözetimi altında alınmalıdır. 


Üye Girişi Üye Ol
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
SEPETE GİT